2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα
Image

Ο φυσικοθεραπευτής Robert McKenzie ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη μέθοδο για τη Μηχανική διάγνωση και θεραπεία παθήσεων σπονδυλικών και περιφερειακών αρθρώσεων. Η μέθοδος McKenzie αποτελεί διαγνωστικό και θεραπευτικό σύστημα, βασισμένο στο μηχανισμό παραγωγής του πόνου.

Με την κίνηση ή με την αλλαγή θέσεως του ασθενούς, μπορεί ο πόνος να αλλάζει ως προς την ένταση και την εντόπισή του. Αυτό οδηγεί στην κατάταξη του πόνου από ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ σε τρία σύνδρομα.

 • Σύνδρομο διαταραχής
 • Σύνδρομο δυσλειτουργίας
 • Σύνδρομο στάσεως

Η συμπλήρωση του εντύπου αξιολόγησης κατά McKenzie δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή να εντοπίσει το μηχανικό σύνδρομο στο οποίο ανήκει η πάθηση, να καθορίσει τη θεραπεία, και να αποκλείσει τους ασθενείς που δεν χρειάζονται μηχανική θεραπεία.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί εύκολα να διδαχθεί στον άρρωστο. Η αυτοθεραπεία είναι απείρως προτιμότερη από την εξάρτηση από τις τεχνικές του θεραπευτή. Ο ασθενής εκπαιδεύεται για να δίνει μόνος του λύση στο πρόβλημα καθώς και στον τρόπο να μην υποτροπιάσει ο πόνος.

Για την εφαρμογή της μηχανικής θεραπείας υπάρχουν απόλυτες και σχετικές αντενδείξεις.

Απόλυτες αντενδείξεις

 • Κακοήθεις όγκοι των σπονδύλων και των παρακειμένων ιστών
 • Ενεργές φλεγμονώδεις παθήσεις
 • Νοσήματα Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
 • Σοβαρές νόσοι εξασθενήσεως των οστών
 • Κατάγματα, εξαρθρήματα, ρήξεις συνδέσμων
 • Ψυχολογικές καταστάσεις

Σχετικές αντενδείξεις

 • Σπονδυλολίσθηση: εάν τα συμπτώματα προέρχονται από την ολίσθηση
 • Αστάθεια(συνδεσμική χαλάρωση)
 • Καταφανής μείωση του εύρους του μεσοσπονδυλίου τρήματος
 • Μακροχρόνια χρήση στεροειδών
 • Προχωρημένος διαβήτης

Η θεραπεία με τη μέθοδο McKenzie είναι μονόδρομος για τους ασθενείς που έχουν διαγνωσμένο μηχανικό πρόβλημα.

 

                                                               Μέθοδος Mc Kenzie Τι είναι;

Η μέθοδος Mc Kenzie ή αλλιώς μηχανική διάγνωση και θεραπεία είναι μια μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (και όχι μόνο).Η μηχανική διάγνωση και θεραπεία προσφέρει μέσα από μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εξέταση,μία θεραπεία η οποία είναι μοναδική για τον κάθε ασθενή.Η θεραπεία συνίσταται από απλές κινήσεις ή θέσεις (ασκήσεις) οι οποίες εκτελούνται απ'τον ίδιο τον ασθενή (αφού πρώτα τις εξηγήσει και τις δείξει ο φυσικοθεραπευτής).
Κάθε ασθενής κάνει τις δικές του ασκήσεις (δεν είναι κοινές για όλους) έτσι ώστε να συμμετέχει ο ίδιος στη θεραπεία του,να καταλάβει τι τον βοηθάει και τι τον κάνει χειρότερα . Μ'αυτόν τον τρόπο δεν εξαρτάται συνεχώς απ'τον φυσικοθεραπευτή και μπορεί ο ίδιος να προλαμβάνει τις υποτροπές,δηλαδή όταν καταλαβαίνει ότι αρχίζει να ενοχλείται ή να πονάει διορθώνει ο ίδιος το πρόβλημα προτού χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.

Πολύ βασικό ρόλο στη μέθοδο και γενικότερα στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης παίζει η διδασκαλία της σωστής στάσης και η διόρθωση στάσης. Δεδομένου ότι όλοι μας καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα (είτε σε μια καρέκλα,είτε όρθιοι περιμένοντας στην ουρά,είτε στο αυτοκίνητο) και μάλιστα σε κακή στάση. Άρα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να διορθώσουμε την στάση του ασθενούς καθότι αποτελεί τον κυριότερο επιβαρυντικό παράγοντα πράγμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ερευνητές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αξιολόγηση με τις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας Mckenzie μειώνει την ανάγκη για ακριβές και/ή επεμβατικές διαδικασίες. Η Έρευνα έχει καταδείξει ότι η αρχική διαδικασία αξιολόγησης κατά Mc kenzie είναι τόσο αξιόπιστη όσο, τουλάχιστον, οι πολύ δαπανηρές διαγνωστικές απεικονιστικές εξέτάσεις στον καθορισμό της πηγής του προβλήματος, ενώ πολύ γρήγορα αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά από ακείνους που δεν θα ανταποκριθούν στη Θεραπεία.


 Γιατί μέθοδος Mc Kenzie;;

Η μέθοδος Mc Kenzie στοχεύει στην αντιμετώπιση-λύση του προβλήματος πού είναι συνήθως για την σπονδυλική στήλη μια δισκοπάθεια ή δισκοκήλη ή μια διαταραχή σε κάποια-ες σπονδυλική άρθρωση (και για τις αρθρώσεις των άκρων μία μετατόπιση ή δυσλειτουργία μέσα στην άρθρωση). Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας ή με τη χρήση μηχανημάτων φυσικοθεραπείας ή με τα φάρμακα όπου στόχος είναι η μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων.

Με τη μέθοδο αυτή στοχεύουμε στη λύση του ίδιου του πρόβληματος κι όχι μόνο στα συμπτώματα Γιατί αν το πρόβλημα παραμένει ο πόνος ή τα συμπτώματα γενικότερα θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα!. Επιπλέον η μέθοδος βασίζεται στην λεπτομερή και εξατομικευμένη εξέταση και προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με τον ασθενή (δεν δίνουμε ασκήσεις που είναι ίδιες για όλους,δεν βάζουμε όλους τους ασθενείς στα ίδια μηχανήματα και τέλος ΔΕΝ δίνουμε σε όλους χάπια μέχρι να περάσει ο πόνος) .

Η μέθοδος McKenzie δίνει βάση στην εκπαίδευση του ίδιου του ασθενή πάνω στο πρόβλημα του, στην αυτοθεραπεία του και στην ανεξαρτησία του απ'τον θεραπευτή,βάζουμε δηλαδή τον ασθενή στη διαδικασία να μάθει και να καταλάβει ποιό είναι το πρόβλημα του,πώς δημιουργείται και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να το αντιμετωπίζει . Επίσης μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για αντικειμενική και έγκυρη πρόγνωση της πορείας της πάθησης ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης και του ιστορικού.

Να σημειωθεί τέλος, ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία συνίσταται και θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία από πολλές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα.

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search