ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗΣ-ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗΣ

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τα σκευάσματα γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης....

 

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τα σκευάσματα γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης στην προστασία του χόνδρου του γόνατος ασθενών με αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Back & Musculoskeletal Rehabilitation" (J Back Musculoskelet Rehabil. 2015;28(2):287-93), η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στην προστασία του χόνδρου του γόνατος ασθενών με αρθρίτιδα σε σχέση με τα συμπληρώματα, που περιέχουν χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη.

Όλοι οι 70 ασθενείς, που μελετήθηκαν επί 6 μήνες (40 έπαιρναν χονδροϊτίνη-γλυκοζαμίνη και 30 έκαναν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης), παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο και στην ικανότητά τους να βαδίζουν χωρίς πόνο. Οι 2 ομάδες δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές.

Αλλά μόνο οι 30 ασθενείς, που έκαναν άσκηση επί 6 μήνες παρουσίασαν αύξηση στο πάχος του χόνδρου στην περιοχή του έσω μηριαίου κονδύλου του γονάτου τους στη μελέτη με μαγνητική τομογραφία. Αυτό αποδεικνύει ότι μόνο η άσκηση μπορεί να προστατεύσει το χόνδρο (ή ακόμη και να οδηγήσει σε αναγέννηση του χόνδρου) σε γόνατα με αρθρίτιδα. Όχι τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης-γλυκοζαμίνης.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25096309

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.