ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι ωφέλιμη σε ασθενείς μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με πόνο στο γόνατο και (ή χωρίς) ακτινολογική εικόνα αρθρίτιδας.....

 

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι ωφέλιμη σε ασθενείς μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με πόνο στο γόνατο και (ή χωρίς) ακτινολογική εικόνα αρθρίτιδας.

Συστηματική μελέτη και στατιστική ανάλυση (systematic review and meta-analysis) των αποτελεσμάτων πολλών κλινικών ερευνών, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο "British Journal of Sports Medicine" (Br J Sports Med. 2015;49(19):1229-1235.) αποδεικνύει ότι η αρθροσκόπηση γόνατος, που περιλαμβάνει μερική μηνισκεκτομή (partial meniscectomy), χειρουργικό καθαρισμό (debridement) ή και τα δύο, σε ασθενείς μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με πόνο στο γόνατο και (ή χωρίς) ακτινολογική εικόνα αρθρίτιδας προσφέρει μόνο ασήμαντη βελτίωση στον πόνο, που χάνεται μέσα σε 1 -2 χρόνια, ενώ συσχετίζεται με πολύ σοβαρές επιπλοκές (μολύνσεις, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή και θάνατο).

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή αρθροσκοπικής χειρουργικής στο γόνατο ασθενών μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας με πόνο και (ή χωρίς) ακτινολογικά ευρήματα αρθρίτιδας.
Arthroscopic Surgery for Degenerative Knee

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.