ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ( ΑΕΕ) είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που οδηγεί σε αναπηρία τους ενήλικες.

Το  ΑΕΕ μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε  ανά πάσα στιγμή – ανεξαρτήτως φύλου ή ακόμα και ηλικίας. Ωστόσο κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες παθαίνουν ΑΕΕ απ’ ότι άνδρες.

Η έκβαση της ανάρρωσης από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης — εξαρτάται από το εύρος και την τοποθεσία του εγκεφαλικού και από το πόσο γρήγορα θα λάβετε ιατρική φροντίδα. Σε κάποιες περιπτώσεις και από το πόσο υγιής είστε.

Η αποκατάσταση ξεκινά το συντομότερο δυνατό μετά την προσβολή, αμέσως μόλις ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός και δεν κινδυνεύει από νέο επεισόδειο ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία. Ο κύριος στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να σας βοηθήσει να επανέλθετε στις δραστηριότητές τόσο στο σπίτι , όσο και στην εργασία και την κοινωνική σας ζωή.

Η φυσικοθεραπεία μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδειο στηρίζεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Παρ’ότι συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές έχουν πάθει βλάβη ή έχουν νεκρωθεί, οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος όσο δέχεται συνεχή ερεθίσματα για κίνηση και δραστηριότητα, ενεργοποιείται και αναδιοργανώνεται ώστε να ανακτήσει την κινητικότητα, την λειτουργία και τον έλεγχο των μελών του σώματος. Έχει αποδειχτεί ότι ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων με την βοήθεια και των μελών της οικογένειας του ασθενή βοηθάει τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει νευρικές συνάψεις και δίκτυα που χρησιμοποιούνταν για άλλο λόγο ή δεν χρησιμοποιούνταν ώστε να κάνει κινήσεις που έχει χάσει, ή να ανακτήσει τη λειτουργία σε περιοχές που έχουν βλάβη ­(αν δεν έχουν νεκρωθεί). Αυτό είναι που καλούμε εγκεφαλονευρομυική επανεκπαίδευση και είναι βασισμένο σε τεχνικές motor control relearning, χρισημοποιούμε διάφορες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές με συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση κατά την άσκηση, ερεθίσματα με τα χέρια μας και συνεχή ενθάρρυνση προς φυσιολογικά κινητικά πρότυπα και διακοπή παθολογικών προτύπων λόγω κακού μυικού ελέγχου και σπαστικότητας.

Οι κινήσεις «σπάνε» σε μικρότερα μέρη ώστε ο ασθενής να ανακτήσει τον έλεγχο του μυικού τόνου και του σώματος. Πολλές φορές οι ασκήσεις γίνονται μπροστά σε καθρέφτη ώστε ο εγκέφαλος να δέχεται και οπτικά ερεθίσματα πέρα από απτικά και λεκτικά.


Εξ’αιτίας της πολυπολοκότητας της κατάστασης είναι πολύ σημαντική η λεπτομερής αξιολόγηση της κατάστασής του ασθενή, ο φυσικοθεραπευτής σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα ώστε να σας βοηθήσει να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ικανότητά σας να κινηθείτε, να αντιμετωπίσετε τον όποιο πόνο έχετε και να βρείτε τρόπους να προλάβετε προβλήματα που μπορεί να ακολουθήσουν ένα ΑΕΕ.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής είναι το να σας δείξει ασφαλείς μεταφορές από το κρεβάτι σας προς την καρέκλα. Αργότερα ο φυσικοθεραπευτής θα :

  •     Σας επανεκπαιδεύσει στο πώς να σηκωθείτε από καρέκλα ή το κρεββάτι, να στέκεστε, να βαδίζετε κλπ
  •     Παρέχει εκπαίδευση στην οικογένειά σας και τους φροντιστές σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η εκπαίδευση των άμεσων συγγενών του ασθενή παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση καθώς ο ασθενής πρέπει να παίρνει συνεχώς ερεθίσματα ώστε ο εγκέφαλος του να αναδιοργανωθεί και να επανεκπαιδευτεί ώστε να ανακτήσει τη λειτουργία του

    Θα σας εκπαιδεύσει στο πώς να χρησιμοποιείτε συσκευές και βοηθήματα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κινητικότητά σας, εφόσον το ΑΕΕ έχει επηρεάσει την ικανότητά σας να κινείστε, να περπατάτε ή να διατηρείτε την ισορροπία σας : ορθωτικά βοηθήματα, προθέσεις, βακτηρίες, περιπατητήρα, αναπηρικό αμαξίδιο.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης και σε σχέση με το χρόνο που έχει περάσει από το ΑΕΕ, η διάρκεια και ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.