2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Κήλη Δίσκου

 Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης οσφυοϊσχιαλγίας στον άνθρωπο.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που πάσχουν από δισκοκήλη τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει επιδημικές αναλογίες.

Η έλλειψη της σωματικής άσκησης,  το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς επίσης και η κληρονομικότητα αποτελούν αιτίες πρόκλησης του προβλήματος.Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη ή δισκοπάθεια) συμβαίνει όταν ο ινώδης δακτύλιος ραγίζει και ανοίγει, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό τον πηκτοειδή πυρήνα να εξέρθει προς τις ρίζα του νεύρου.

Η επαφή αυτή δημιουργεί συνθήκες φλεγμονής του νεύρου προκαλώντας οσφυαλγία (τοπικό άλγος στην οσφυϊκή χώρα ή και άλγος που αντανακλά στο κάτω άκρο του ασθενή ή αλλιώς ισχιαλγία.
Καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία το ίδιο παθαίνουν και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι . Η αφυδάτωση που επέρχεται στον πυρήνα με το πέρας του χρόνου έχει ως συνέπεια την εκφύλιση του δίσκου ό οποίος είναι πιο επιρρεπής στο να υποστεί ρήξη και να προκληθεί έτσι κήλη.

Η λανθασμένη άρση βάρους αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η χρήση της μέσης για να επιτευχθεί το σήκωμα των βαρών και όχι των κάτω άκρων δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης εξαιρετικά μεγάλων πιέσεων στον δίσκο τέτοιες που εν τέλει προκαλούν κήλη.Επίσης το σήκωμα των βαρών, ακόμα και ελαφρών, τα οποία βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το σώμα δημιουργεί προϋποθέσεις κήλης.

Το αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία), αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα διότι η σπονδυλική στήλη εξαναγκάζεται να σηκώνει βάρος πολλές φορές που ξεπερνά τις μηχανικές αντοχές του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η έλλειψη σωματικής άσκησης δημιουργούν ένα μυϊκό σύστημα αδύναμο πέριξ την σπονδυλικής στήλης (κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες). Το ζεύγος των μυϊκών ομάδων αυτών αποτελεί ουσιαστικά την φυσική ζώνη προστασίας της σπονδυλικής στήλης.

Η καθιστική θέση επιβαρύνει τη οσφυική μοίρα περισσότερο από κάθε άλλη στάση του σώματος. Πολλά επαγγέλματα ή συνήθειες επιβάλλουν πολλές ώρες καθιστικής θέσης με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της μέσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία που φτάνει το 90-95% των ανθρώπων που πάσχουν από κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, θεραπεύονται με συντηρητική αγωγή και όχι χειρουργική θεραπεία.

 


                                        Θεραπεία της κήλης ή δισκοπάθειας με τη μέθοδο Mckenzie

                                                               Μέθοδος McKenzie Τι είναι;

Η μέθοδος McKenzie ή αλλιώς μηχανική διάγνωση και θεραπεία είναι μια μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (και όχι μόνο).Η μηχανική διάγνωση και θεραπεία προσφέρει μέσα από μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εξέταση,μία θεραπεία η οποία είναι μοναδική για τον κάθε ασθενή.Η θεραπεία συνίσταται από απλές κινήσεις ή θέσεις (ασκήσεις) οι οποίες εκτελούνται απ'τον ίδιο τον ασθενή (αφού πρώτα τις εξηγήσει και τις δείξει ο φυσικοθεραπευτής).
Κάθε ασθενής κάνει τις δικές του ασκήσεις (δεν είναι κοινές για όλους) έτσι ώστε να συμμετέχει ο ίδιος στη θεραπεία του,να καταλάβει τι τον βοηθάει και τι τον κάνει χειρότερα . Μ'αυτόν τον τρόπο δεν εξαρτάται συνεχώς απ'τον φυσικοθεραπευτή και μπορεί ο ίδιος να προλαμβάνει τις υποτροπές,δηλαδή όταν καταλαβαίνει ότι αρχίζει να ενοχλείται ή να πονάει διορθώνει ο ίδιος το πρόβλημα προτού χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.

Πολύ βασικό ρόλο στη μέθοδο και γενικότερα στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης παίζει η διδασκαλία της σωστής στάσης και η διόρθωση στάσης. Δεδομένου ότι όλοι μας καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα (είτε σε μια καρέκλα,είτε όρθιοι περιμένοντας στην ουρά,είτε στο αυτοκίνητο) και μάλιστα σε κακή στάση. Άρα λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό να διορθώσουμε την στάση του ασθενούς καθότι αποτελεί τον κυριότερο επιβαρυντικό παράγοντα πράγμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ερευνητές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αξιολόγηση με τις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας Mckenzie μειώνει την ανάγκη για ακριβές και/ή επεμβατικές διαδικασίες. Η έρευνα έχει καταδείξει ότι η αρχική διαδικασία αξιολόγησης κατά Mckenzie είναι τόσο αξιόπιστη όσο, τουλάχιστον, οι πολύ δαπανηρές διαγνωστικές απεικονιστικές εξέτάσεις στον καθορισμό της πηγής του προβλήματος, ενώ πολύ γρήγορα αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα ανταποκριθούν θετικά από εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν στη Θεραπεία.

 
Γιατί μέθοδος McKenzie;

Η μέθοδος McKenzie στοχεύει στην αντιμετώπιση-λύση του προβλήματος πού είναι συνήθως για την σπονδυλική στήλη μια δισκοπάθεια ή δισκοκήλη ή μια διαταραχή σε κάποια-ες σπονδυλική άρθρωση (και για τις αρθρώσεις των άκρων μία μετατόπιση ή δυσλειτουργία μέσα στην άρθρωση). Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας ή με τη χρήση μηχανημάτων φυσικοθεραπείας ή με τα φάρμακα όπου στόχος είναι η μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων.

Με τη μέθοδο αυτή στοχεύουμε στη λύση του ίδιου του προβλήματος κι όχι μόνο στα συμπτώματα Γιατί αν το πρόβλημα παραμένει ο πόνος ή τα συμπτώματα γενικότερα θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα!. Επιπλέον η μέθοδος βασίζεται στην λεπτομερή και εξατομικευμένη εξέταση και προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με τον ασθενή (δεν δίνουμε ασκήσεις που είναι ίδιες για όλους,δεν βάζουμε όλους τους ασθενείς στα ίδια μηχανήματα και τέλος ΔΕΝ δίνουμε σε όλους χάπια μέχρι να περάσει ο πόνος) .

Η μέθοδος McKenzie δίνει βάση στην εκπαίδευση του ίδιου του ασθενή πάνω στο πρόβλημα του, στην αυτοθεραπεία του και στην ανεξαρτησία του απ'τον θεραπευτή,βάζουμε δηλαδή τον ασθενή στη διαδικασία να μάθει και να καταλάβει ποιό είναι το πρόβλημα του,πώς δημιουργείται και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να το αντιμετωπίζει . Επίσης μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για αντικειμενική και έγκυρη πρόγνωση της πορείας της πάθησης ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης και του ιστορικού.

Να σημειωθεί τέλος, ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία συνίσταται και θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία από πολλές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ιδρύματα.
 

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

© Copyright 2022 PAPASTRATIS ILIAS. Developed by Logicsoft

Search

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.